Monday, August 28, 2006

Hadiah-NYA Untuk Kita


Allah menguji setiap manusia dengan ujian yang beragam jenis. Akan tetapi, Dia tak pernah membebani kita hamba ini melebihi apa yang kita mampu. Ini adalah janji Allah.

"Dan orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal-amal yang soleh, Kami tidak memikulkan kewajipan kepada diri seseorang melainkan sekadar kesanggupannya, mereka itulah penghuni-penghuni syurga; mereka kekal di dalamnya." (QS. Al A'raaf, 7: 42)

Penyakit, kecelakaan, dan segala macam bentuk ujian yang dihadapi kita hamba ini dalam kehidupan dunia, adalah dalam batasan kemampuan kita untuk mengatasinya. Dalam beberapa peristiwa, kita hamba ini boleh saja merasa telah melakukan segala yang memungkinkannya keluar dari masalah, namun kita tidak juga bertemu jalan keluar. Kerana lalai bahawa pasti ada kebaikan dalam peristiwa tersebut, kita hamba ini memberontak dan marah. Ini adalah tanggapan tak berguna yang ditiupkan oleh syaitan. Apa pun yang dihadapinya dalam hidup, seorang hamba yang ikhlas harus tetap ingat bahawa kita dihadapkan dengan keadaan yang di dalamnya kita dapati kebajikan dan kesabaran. Jika kita putus asa, itu hanyalah tipu helah syaitan. Maha Pencipta memerintahkan hamba-Nya untuk tidak berputus asa.

"Dan tidaklah mereka mengetahui bahawa Allah melapangkan rezeki dan menyempitkannya bagi siapa yang dikehendaki-Nya? Sesungguhnya, pada yang demikian itu terdapat tanda-tanda kekuasaan Allah bagi kaum yang beriman. Katakanlah, 'Hai hamba-hamba-Ku yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya, Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya, Dialah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. Dan kembalilah kamu kepada Tuhanmu, dan berserah dirilah kepada-Nya sebelum datang azab kepadamu kemudian kamu tidak dapat ditolong (lagi).'" (QS. Az Zumar, 39: 52-54)

Seorang hamba yang menerima dan berusaha menetapi perintah Allah tersebut mengetahui bahawa dari kebaikan akan timbul kebaikan pula. Seorang hamba yang putus asa akan sendirian di dunia ini dan tidak mempunyai jalan keluar. Allah mengatakan kepada kita sekalian hamba bahawa mereka yang putus asa terhadap kasih Allah adalah orang-orang yang tidak beriman.

"…dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya, tiada berputus asa dari rahmat Allah, melainkan kaum yang kafir." (QS. Yusuf, 12: 87)

Dalam menetapi perintah Allah, seorang hamba harus mencuba mendapatkan pemahaman yang lebih mendalam tentang apa yang terjadi di sekitarnya melalui renungan. Ketika seorang hamba menemukan kesulitan, kesulitan itu membuatnya sedar bahawa ada kebaikan di dalamnya dan memastikan bahawa dalam tempoh cubaan itu akan menjadikannya bersemangat, sabar, pemurah, setia, tekun, pengasih, dan penuh pengorbanan. Sikap sabar, bijaksana, cerdas, tenang, memaafkan, menyayangi, semuanya menunjukkan tahap kemuliaan seorang hamba dan menawarkan kebahagiaan kepada hamba yang hanya didapatkan dari keimanan.

0 comments:

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com